Den bästa guiden – Uppdaterad 2021

Aktier för nybörjare:
Guide för hur man köper aktier

Har du gått i tankarna på att börja handla med aktier eller är nybörjare på börsen? Har du tidigare endast haft fonder, men vill bli mer aktiv och förvalta dina pengar själv?

Här går vi igenom det grundläggande du behöver veta och ger tips på hur du kommer igång med ditt aktiesparande.

nybörjarguide aktier

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Sidan innehåller samarbetslänkar och ska inte ses som finansiell rådgivning. 

Hur man kommer igång med aktiehandel

Har man aldrig handlat aktier eller sparat pengar på börsen så kan det kännas överväldigande och väldigt osäkert. Var ska man börja och hur handlar man ens aktier? När det handlar om ens pengar så ska man vara försiktig, men om man verkligen vill så måste man någon gång också ta ett första steg för att kunna lära sig.

Det första steget för att kunna handla aktier är att öppna ett aktiekonto hos en nätmäklare. Som nybörjare rekommenderar vi Avanza eller Nordnet som båda har gratis aktiehandel om man har under 50 000 kr.

När du öppnar ett konto så behöver du välja vad för typ av konto du vill ha; Investeringssparkonto, Kapitalförsäkring eller Aktiedepå. Vi rekommenderar investeringssparkonto, även kallar ISK, eftersom det underlättar inkomstskatten och ger skattefri utdelning vilket många nybörjare fokuserar på.

Vad är en aktie

Alla företag har en ägare, stora som små. När det finns väldigt många ägare vill man dela upp ägandet så man vet hur mycket varje person äger, och det gör man genom att dela in det i aktier. När du köper en aktier köper du alltså en del av företaget, inte bara ett papper med ett värde.

”En aktie är en del av ett företag. Äger man en aktie så äger man en del av företaget”

Olika företag kan ha olika många aktier och lika många ägare. Det är aktieägarna som bestämmer över företaget och du som aktieägare har rösträtt och möjlighet att delta i årsstämman.

Aktier eller fonder - varför ska man köpa aktier

Den främsta anledningen till varför man köper aktier är för att tjäna pengar. Genom att köpa aktier äger man en del av ett företag och om företaget utvecklas positivt är möjligheten stor att man också får ta del av pengarna. Detta sker antingen genom att priset på aktien stiger eller att företaget ger en del av sin vinst till aktieägarna genom utdelning. 

För att tjäna pengar på att en aktie stiger i pris ska man köpa billigt och sälja dyrt. Lättare sagt än gjort, för hur vet man när det är billigt eller dyrt? Det finns mängder med olika sätt att värdera ett företag och försöka förutse framtiden, men vi har samlat ett antal tips för nybörjare när det gäller aktier längre ned. 

Om man jämför aktier med fonder så kan man säga att köper du aktier så äger du direkt en del av ett företag, medan köper du en fond så äger du en del av fonden som i sin tur består av massa olika aktier. 

Den främsta skillnaden mellan aktier och fonder är att fonder tar en avgift varje år som betalning för att köpa aktier till fonden. Investeringsbolag kan många gånger vara lika bra alternativ som att äga en fond. Då är du aktieägare med alla dess fördelar samtidigt som du blir ägare till flera olika bolag. Exempel på investmentbolag är Bure, Investor och Creades.

Handla med aktier

Handla med fonder

Hur man köper aktier i 3 enkla steg

1. Öppna ett aktiekonto

För att kunna handla aktier och fonder behöver du ha ett aktiekonto där du kan köpa och sälja. Att öppna ett ISK hos Avanza och Nordnet är de vanligast och du kan handla gratis hos båda om du har under 50 000 kr.

2. Sätt in pengar

För att handla behöver du sätta in pengar, vilket enkelt kan göras med Swish eller Trustly. Du har pengarna på ditt konto inom bara några minuter.

swish

3. Köp och sälj aktier

Hitta en aktie du vill köpa och bestäm sedan hur många aktier du vill köpa och till vilket pris. När någon säljer sina aktier till dig blir de dina. Du är nu aktieägare!

Hur man köper aktier - exempel i Avanza's app

För att köpa aktier behöver du först bestämma vilken aktie du vill ha. När du sedan klickar på köp så får du upp en vy där man ser orderdjupet.

Orderdjupet visar vilket pris andra personer vill sälja eller köpa aktien för.

Köpkurs är vad olika personer är villiga att betala och säljkurs är vad personer är villiga att sälja för. Du bestämmer nu hur många aktier du vill ha och vilket pris du vill betala. Appen summerar vad kostnaden blir och vad courtaget blir.

– Courtage är den avgift som banken tar när du köper eller säljer en aktie.

Efter att du lagt din order så kommer den gå igenom när någon annan säljer till det pris du vill betala. Om du lagt dig under säljkursen som ligger får du vänta tills någon säljer den för det, men annars får du ett kvitto direkt och kan se aktien under ditt konto.

Tips: på SparaCash kan du också enkelt se steg för steg hur man köper aktier som nybörjare

Vilka aktier ska man köpa

Det finns lika många teorier som det finns aktier så det är helt omöjligt att säga exakt vilka aktier man ska köpa som nybörjare. Det viktigaste i början är att inte investera allt i en aktie och undvika de värsta minorna. Köp istället aktier i företag som du känner till, som ger utdelning och går med vinst. Du kommer inte tjäna 100% på en månad, men du kommer inte heller förlora 50% på något du inte förstår. Se ditt aktiesparande istället på samma sätt som du ser din lön; varje månad så köper du aktier som över en längre tid förhoppningsvis stiger i värde.

Med tiden kommer du lära dig mer om hur aktier fungerar och hur man kan värdera aktier. Men till en början så är det viktigaste att lära sig och inte köpa EN aktie, utan en portfölj av aktier som ger dig en stabil grund. Nedan är ett par tips att följa till en början när du lär dig köpa aktier.

Hitta bra aktier i olika branscher

Ett sätt för att hitta aktier är att tänka vilka branscher man tycker är intressanta eller där man har bra kunskap. Om man exempelvis tror att spelbranschen är intressant kan man smalna av till aktier i den typen av företag antingen i Sverige (Embracer, Stillfront, Paradox, G5 Entertainment etc.) eller på andra marknader (Ubisoft, TakeTwo, Activision, Nintendo etc.). Sedan kan man börja med att försöka förstå företaget och affärsidéen; vad för spel har dem, vilka kommande projekt har de, hur säljer de spelen etc.

Värderingen spelar roll

När man fått ett bra grepp om företaget och vad de gör kan man titta på olika nyckeltal. Många tittar på P/E talet och direktavkastningen, men olika nyckeltal är olika viktiga beroende på vad för typ av företag det är och vad framtiden ser ut. Nyckeltal ger en bra bild för ”stabila” företag som funnits länge och har en väldigt jämn utveckling, men för nya företag eller företag med hög tillväxt så är det helt andra värderingsmutliplar och aspekter som kan vara intressanta (ex. omsättningstillväxt).

För att fördjupa sig och lära sig mer är ett tips att läsa andras analyser och idéer för att förstå hur man kan tänka. På Stockblogs.se finns de bästa ekonomibloggarna i Sverige i ett flöde som uppdateras hela tiden, så du kan lätt hitta inspiration på olika aktiebloggar.

Tips för nybörjare på aktier

Diversifiera mellan branscher och länder

Köp aktier inom olika branscher och olika länder så är risken mindre att du blir påverkad av enstaka händelser eller ekonomin i ett specifikt land.

Köp inte allt på en gång

Genom att inte köpa alla aktier på en gång minskar du risken att köpa dina aktier dyrt och istället få ett bra genomsnittspris för dina aktier. Se dock upp med courtagekostnaden!

Köp bara lönsamma bolag

Undvik att köpa bolag som inte tjänar pengar, ett enkelt sätt kan vara att begränsa sig till endast de som har utdelning.

Undvik de minsta företagen

Det är lätt att läsa om kursraketer och förhoppningsbolag som går upp flera hundra procent, men det är lika lätt att mindre bolag gå i konkurs eller aldrig lyfter.

Köp flera olika bolag

Är du nybörjare på aktier ska du åtminstone ha 10-15 bolag i din portfölj och aldrig mer än 25% av dina pengar i ett.