Lysa fondrobot:
Recension & omdöme 2021

Ett automatiserat fondsparande till låg avgift i ISK

Lysa startade 2016 och är idag en av de mest populära fondrobotarna på den svenska marknaden. Med över 50.000 privatkunder och 6,5 miljarder kronor som man förvaltar blir man självklart nyfiken på vad det är för tjänst och hur de står sig mot andra robotrådgivare. Vi går igenom deras avgifter, avkastning och andra saker som kan vara värt att ha koll på i vår recension nedan.

Pris
Lägst avgift av alla fondrobotar 90%
Tjänst
Bra översikt och enkelt att börja spara 90%
Övrigt
Endast som websida, ej app 70%
4.9/5

Ett enkelt och smart sätt att automatiskt sitt sparande och få en stabil portfölj av fonder till en låg avgift. Ett enkelt val för den som vill lägga tid på annat.

Disclaimer

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Ingen information på sidan är en rekommendation. Sidan innehåller annonslänkar till samarbetspartners.

Hur Lysa funkar

Lysa är spartjänst som hjälper dig att automatiskt investera i en bred portfölj av fonder, aktier och räntor. Precis som Opti och Avanza Auto är man en så kallad robotrrådgivare eller fondrobot som baserat på forskning, och med hjälp av avancerade matematiska modeller, tar fram en portfölj av fonder som passar ditt sparande. 

Genom att du svarar på enkla frågor om din ekonomi, riskvilja och andra preferenser såsom hållbarhet och tidshorisont kan de enkelt anpassa ett förslag på en portfölj av fonder för just dig. 

Därefter väljer du själv om du vill anpassa det eller sätta upp ett sparande utifrån förslaget. Lysa genomför sedan själva köpen av fonder och anpassar sedan kontinuerligt din portfölj så att dina innehav balanseras efter vad som är optimalt. 

Du kan även sätta upp ett månadssparande för att spara mer långsiktigt, vilket Lysa då automatisk investerar så du själv inte behöver lägga tid eller energi på att välja och sätta dig in i finansmarknaden.

"Vi vill att vår tjänst ska vara smart, enkel och billig"
VD Lysa - Patrik
Patrik Adamson
VD på Lysa

Vad Lysa kostar och vilka avgifter de tar ut

För att använda Lysa behöver du betala en årlig avgift som är en viss procent av hela värdet på ditt konto. Avgiften du betalar baseras på hur mycket du investerar och vilken fördelning mellan aktier och räntor du väljer att ha. Ju mer du investerar desto lägre blir avgiften. 

Beroende på vad exakt du väljer hamnar kostnaden på ca 0,3-0,4% av din portföljs värde. Om du investerar 100.000 kr betalar du alltså ungefär 3-400 kr per år, eller 25 till 30 kr per månad (så ungefär 1 kr om dagen). Detta innefattar avgift för tjänsten, fondavgift och transaktionsavgift. Se mer och jämför avgifterna hos lysa

FörvaltningsavgiftFondavgiftTransaktionsavgiftTotal kostnad
0,15-0,24%0,12-0,13%0,01-0,03%ca 0,3-0,4% av portföljens värde per år

Omdöme av Lysa

Om du inte är intresserad av varken börsen, aktier eller fonder men samtidigt vill investera dina pengar på ett smidigt sätt är en fondrobot ett utmärkt alternativ. Av de olika tjänsterna som man kan använda sig av framstår Lysa som den som kommit längst och utvecklat ett enkelt verktyg som man lätt kommer igång med. Om man ska vara ärlig är det väldigt små skillnader mellan de olika tjänsterna, men Lysa har flest jämförbara kunder och erbjuder samtidigt den lägsta kostnaden.

Får man den bästa avkastningen hos Lysa? Det är omöjligt att säga hur den framtida avkastningen ser ut, men man kan iaf känna sig trygg i att man har en väldiversifierad portfölj. Det kommer inte vara den mest spännande portföljen, men man kan sova gott om natten.

Bästa Fondroboten 2021!

4.9/5

Är Lysa ett ISK?

Ja, som privatperson så ligger dina pengar i ett ISK konto och alla vanliga regler gäller angående ägandeskap osv. Ditt konto schablonbeskattas som vanligt så du slipper redovisa varje transaktion och alla uppgifter skickas automatiskt till skatteverket för att underlätta ditt sparande.

Om du sparar via ett företag så kan du välja mellan en kapitalförsäkring och värdepappersdepå (beroende på vad som passar dig bäst) eftersom företag inte kan inneha investeringssparkonto.

Vad investerar Lysa i?

Lysa investerar i flera olika fonder som i sin tur består utav olika aktier och räntepapper. Spridningen är global så du får en större spridning på din investering. Investeringsteorin grundar sig på fyra principer som kommer från data, statistik och ekonomisk forskning för att skapa en bra riskjusterad avkastning:

Är Lysa säkert?

Lysa omfattas precis som andra banker och institut av insättningsgarantin som ersätter upp till 1 050 000 kr per person och institut. Dina pengar hanteras alltid separat så att du vid en konkurs får tillbaka hela beloppet. Om de av någon anledning inte kan betala tillbaka dina tillgångar så omfattas du av investerarskyddet som säkerställer att du får tillbaka upp till 250 000 kr.

Utöver de finansiella regelverken så använder Lysa alltid BankID för att säkerställa din identitet och krypterar din information.

Hur fungerar skatten?

Har du ett Investeringssparkonto (vilket är standarden för privatpersoner) fungerar skatten för ISK precis som vanligt. Istället för en vinstskatt så betalar du en schablonskatt som baseras på det totala värdet på din portfölj samt dina insättningar. Här kan du läsa mer om hur skatten på ISK fungerar.