Opti fondrobot:
Recension & omdöme 2021

En enkel sparrobot för dig som privatperson eller företag

Opti är en av de nya fondrobotarna som hjälper privatpersoner och företag att på ett enkelt sätt spara smartare i aktier och fonder. Tjänsten finns bara tillgänglig som app, där man kan välja vilken inriktning man vill ha på sitt sparande och sedan får förslag på olika portföljer som är anpassade efter sig. Därefter sköter Opti resten. I vår recension och omdöme ser vi närmare på hur Opti funkar, hur det sklijer sig mot konkurrenterna och vilka avgifter det har. Låt oss se om det är bra eller dåligt!

Pris
Något högre än konkurrenterna 50%
Tjänst
Enkelt att använda och komma igång 90%
Övrigt
Trevlig app, lätt sätt att spara 81%
4/5

Opti är en fondrobot som hjälper dig att sätta upp ett automatiskt sparande i aktier, fonder och råvaror. Sätt igång på några minuter och låt sedan Opti sköta resten.

Disclaimer

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Ingen information på sidan är en rekommendation. Sidan innehåller annonslänkar till samarbetspartners.

En robotrådgivare för investering

När räntan är låg börjar fler och fler söka sig till börsen för att investera i aktier och fonder. Men det är inte helt lätt att som nybörjare på börsen att förstå alla detaljer och hur man ska göra. På senaste åren har det därför växt fram några olika typer av automatiserat sparande, även kallat fondrobotar. Tanken är att man med smart teknik och algoritmer kan optimera så att du får en bra avkastning till din valda risk. 

Opti är ett av de alternativen som dykt upp som ett sätt att placera sina pengar på ett smidigt sätt utan att behöva veta allt för mycket om fonder. På Opti ställer du själv in vilken risk och typ av investering du vill göra och sedan anpassas dina fondinnehav efter det och du behöver inte själv sätta dig in eller aktivt göra något.

Vad är Opti och hur funkar det

Opti är som sagt en fondrobot, ett automatiserat sparande i fonder som automatiskt väljer ut “rätt” fonder för just dig. Man bedriver ingen personlig rådgivning, utan genom att svara på ett antal enkla frågor kring vad du vill investera i och inte, vilken risk du vill ta och hur långsiktig du vill vara tar man fram ett förslag på en portfölj för just dig. När du sedan valt att investera så löser Opti resten och säkerställer att den balanseras över tid när du gör nya insättningar. Du kan närsomhelst göra ändringar och ta ut de pengar du har investerat. Dina pengar ligger på ett vanligt ISK och beskattas precis som det hade gjort annars.

  • Opti investerar och automatiserar ditt sparande i fonder, aktier och råvaror
  • Du väljer vad som är viktigt för dig och får ett förslag på en portfölj
  • Välj den portfölj du vill och låt sedan Opti sköta resten

Vad kostar Opti och vilka avgifter tar de ut

Hur mycket Opti kostar i faktiska kronor beror på hur mycket du investerar eftersom man tar ut en årlig avgift på 0,5%. Om du investerar 100 000 kr kostar Opti dig alltså 500 kr per år eller under 45 kr per månad. Det som ingår då är själva tjänsten för att sätta samman portföljen, automatisk balansering, ISK, fria insättningar och uttag

Utöver avgiften som Opti tar tillkommer också en fondavgift på samma sätt som när du köper fonder normalt sätt. Opti ger dock tillbaka fondprovisionen som storbankerna tar, vilket innebär en rabatt på 30-50% beroende på vilka fonder som just du har. 

I slutändan innebär det att du utöver Optis avgift även betalar 0,22-0,28% i fondavgift, så den totala kostnaden är runt 0,82-0,88%. Det kan jämföras med ex. Avanza Auto som ligger runt 0,5% och Lysa som ligger runt 0,4%. Anledningen till att kostnaden är högre är enligt Opti att man diversifierar mer, dvs. äger flera olika typer av tillgångar såsom råvaror exempelvis, vilket ska minska risken enligt deras portföljteori.

Fördelar och nackdelar

Fördelar - vad som är bra med Opti

  • Enkelt att komma igång och börja spara
  • Kräver ingen kunskap för dig som nybörjare
  • Helt automatiserat månadssparande
  • Möjlighet att anpassa sin investering och risk
  • Få en bra riskspridning till låg kostnad

Nackdelar - vad som är dåligt med Opti

  • Endast tillgängligt som app
  • Högre avgift än konkurrenterna

Omdöme av Opti

Opti är en enkel och bra tjänst för dig som inte vill lägga tid på börsen utan bara få en bra avkastning på dina pengar till en rimligt risk. För många är det antagligen den bästa vägen för att hantera sitt sparande så man inte gör stora misstag och förlorar pengar på okunskap.

Det som talar för Opti är framförallt att man utan att lägga någon tid får en bra risk i sin portfölj med flera olika kombinationer av tillgångar. Jämfört med andra fondrobotar har man också möjlighet att göra val själv som påverkar hållbarhetsaspekten såväl som risken så man kan känna sig komfortabel med sin investering. Det är också ett smidigt sätt att sätta upp ett månadssparande för exempelvis sina barn för framtiden. 

Utöver deras tjänst i sig är appen väldigt omtyckt och har ett snittbetyg på 4,5 i app store. Där får man också väldigt mycket intressant information om olika fonder som man inte alltid hittar hos andra banker och tjänster. 

Det som talar emot är att avgiften är något högre än vissa konkurrenter. En liten skillnad kanske (och fortfarande billigare än många vanliga fonder) men det ger ändå en viss effekt över tid. Avkastningen man får kan man räkna med periodvis kommer vara lägre än om man som mer insatt investerare på börsen hade fått, men i det långa loppet är det viktigare att inte förlora kapital snarare än att få ut maximalt med pengar.

Vi ser Opti som ett bra alternativ för dig som är nybörjare på börsen eller saknar intresse av att lägga tid på att investera själv.

4/5

Ett enkelt sätt att investera

Opti är en fondrobot som hjälper dig att sätta upp ett automatiskt sparande i aktier, fonder och råvaror. Sätt igång på några minuter och låt sedan Opti sköta resten.

Använda Opti för företag

Opti riktar sig till både privatpersoner och företag, så som företagare funkar det lika enkelt som för en privatperson. Det enda som skiljer är att du som företagare inte kan ha ett investeringssparkonto utan istället har ditt företagssparande i en kapitalförsäkring. Om du vill kan du kan ha både ditt företagskonto och privatkonto på samma användare så du enkelt kan få en överblick av båda. Om du äger företaget tillsammans med en partner eller kompanjon så kan ni också dela portföljen så att ni båda kan få insyn i hur den går och vad den innehåller.

Hur ser avkastningen ut, slår Opti index?

Ja och nej. Först och främst vilket index menar man? Över vilken tidsperiod? Opti har ju en global sammansättning av tillgångar där även råvaror och räntepapper ingår vilket gör den svår att jämföra. De har också flera olika portföljer som går olika bra och har olika nivåer av risk.

Om Stockholmsbörsen går väldigt bra under ett år kan Opti säkert underprestera iom att den är väldigt mycket mer diversifierad. Går Stockholmsbörsen däremot ned kommer man kanske istället slå index eftersom flera andra marknader då påverkar positivt. I slutändan ska man snarare tänka att avkastningen är jämnare och har en bättre riskjusterad avkastning än många andra alternativ.

Vill du jämföra deras historiska avkastning kan du göra det på https://www.opti.se/historisk-avkastning.