Den bästa guiden – Uppdaterad 2020

Köpa & investera i kryptovalutor

Disclaimer

Att handla med CFD-certifikat innebär extra hög risk. 75% av de som handlar med CFDs förlorar pengar. Ingenting i artikeln ska läsas som rekommendation. Artikeln innehåller samarbetslänkar till partners.

Var man kan köpa kryptovalutor

5/5

Enkelt och brett utbud

eToro erbjuder handel i nära 100 olika kryptovalutor. Man får en enkelt överblick och tillförlitlig handel i både CFD:er och direkt i kryptovalutor.

5/5

Bra för nybörjare

Avanza är en av Sveriges bästa banker med hög kundnöjdhet och låga avgifter. Här kan du handla certifikat med vanliga kryptovalutor.

5/5

Lätt att komma igång

Nordnet är likt Avanza en av Sveriges bästa banker inriktad på värdepapprershandel online. Här kan du handla certifikat med vanliga kryptovalutor.

Kryptovalutor

En ny typ av investeringsmöjlighet

Kryptovalutor, digital valutor eller blockchain. Flera ord som blivit populära senaste åren, mycket tack vare extrema uppgångar i värde. Man ser löpsedlar om hur människor blivit miljonärer och sett sina pengar gå upp tusentals procent. Men också läst om kriminella transaktioner och branta fall. Men vad är egentligen kryptovalutor och hur handlar man dem?

Nedan så går vi igenom i detalj kring hur man kan göra för att investera i kryptovalutor såsom Bitcoin, Ethereum, Litecoin och andra digitala valutor.

Ett varningens råd

Att investera i kryptovalutor är hög risk och hög volatilitet. Här är därför några råd innan du bestämmer dig för att köpa.

Priset på en kryptovaluta bestäms av utbudet och efterfrågan.

Det finns ingen underliggande tillgång som säkerhet, så om ingen vill ha din kryptovaluta längre så kan dee tappa allt sitt värde. Investera aldrig mer än du kan förlora eftersom det aldrig är säkert att du kan få tillbaka det investerade beloppet.

Priset kan gå både upp och ned - snabbt.

Priset på en kryptovaluta kan ändras väldigt snabbt och det är inte alla som kan hantera det.

Se till att dina kryptovalutor är säkra

Köper du en faktisk kryptovaluta så finns det risker med säkerheten där du förvarar dem. Det är inte samma krav och garantier som hos hos en vanlig bank.

Vad är en kryptovaluta?

Vanliga valutor (så kallade FIAT valutor) som en amerikansk dollar eller svensk krona styrs och kontrolleras av en centralbank. En kryptovaluta bygger istället på ett decentraliserat system där det inte finns en enskild person eller företag som äger valutan (blockchain eller blockkedjeteknik). Det är särskilt intressant i länder där de styrande begränsar medborgarnas möjligheter att använda den inhemska valutan eller som man har hög inflation som exempel. Blockchain kan också ha möngder av andra tillämpningar för säker utbyte av data och information, exempelvis identifiering, mediciner, avtal.

Eftersom det inte finns en central bank som kontrollerar transaktionerna så möjliggör det även att man köpa eller skicka pengar utan att någon kan spåra det och mycket snabbare än en vanlig transaktion. Nya pengar skapas genom att nätverket av användare hjälper till att lösa matematiska problem som möjliggör transaktionerna av valutan. Detta kallas mining.

Den mest välkända kryptovalutan släpptes 2009 av den hemlighetsfulla Satoshi Nakamoto, och sedan dess har oändligt många olika valutor skapats med olika ändamål och seriositet (CryptoKitties! Onecoin!).

Varför vill man äga kryptovalutor?

Som svensk kan det låta lite konstigt varför man skulle vilja äga en udda valuta som inte staten garanterar och svänger kraftigt i värde. Men i flera länder med hög inflation eller korruption är det ett sätt att skydda sig och sina pengar. Det kan också vara förbjudet att föra ut valuta vilket man kan komma undan med hjälpa av en kryptovaluta. 

Man kanske också vill skicka pengar till en släkting i ett annat land utan att betala massa avgifter. Då funkar också kryptovalutor utmärkt. Det kan också vara att man inte vill att staten ska spåra och hålla koll på vad man gör med sina pengar, något man slipper med kryptovalutor.

Förutom rena monetära transaktioner finns flera andra typer av användningar som möjliggörs; patientinformation, ID verifiering, läkemedelskontroll, kontraktskrivning, bevis på ägandeskap osv. Det finns med andra ord mängder av anledningar till att människor världen över vill ha kryptovalutor. 

Köpa kryptovalutor

Det finns förenklat 2 sätt att investera i kryptovalutor: antingen genom att köpa direkt på en börs eller köpa certifikat som följer priset.

Första alternativet är att köpa certifikat via en svensk nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Du äger då inte själva valutan, men kan enkelt köpa och sälja dina tillgångar som följer priset på samma sätt. Passar bra för nybörjare.

Andra alternativet är att köpa kryptovalutor direkt på en börs som eToro. Du äger då den faktiska valutan och kan hantera den som du vill. Lite högre svårighetsgrad men också större utbud av olika valutor. Passar den mer erfarna.

Det finns såklart för och nackdelar med bägge, men vi ska försöka göra det så enkelt som möjligt. Om du handlar certifikat så slipper du hantera själva valutan och risken som ofta finns med vissa mindre kryptobörser. Du får samtidigt inte samma utbud och i vissa fall högre avgifter med att handla certifikat. Det är också viss skillnad i skatt som kan vara viktigt för den som är mer insatt.

Köpa kryptovalutor på Avanza eller Nordnet

Som nybörjare skulle jag rekommendera att öppna ett ISK på Avanza för att enkelt kunna handla de vanligaste valutorna såsom Bitcoin, Ethereum, XRP, Litecoin. Det är superenkelt att komma igång och man kan känna sig helt säker iom att bankgarantier och investerarskydd gäller.

När man handlar med kryptovalutor hos Avanza så köper man certifikat i en tillgång, inte den faktiska kryptovalutan. Det innebär att priset på certifikatet följer priset på kryptovalutan, men du äger aldrig den faktiska valutan.

När du handlar certifikat i exempelvis bitcoin så kan du handla antingen XBT eller XBTE. XBTE innebär att du handlar i Euro, så då får du även en valutarisk (om svenska kronan blir mindre värd gentemot euron) samt valutaväxlingsavgift. Så se till att du verkligen förstår exakta regler för just det du köper.

Det som är extra bra och gör det smidigt för svenskar att handla kryptovalutor hos Avanza eller Nordnet är att man kan handla i sitt ISK. På så sätt slipper man hantera krångliga skatteregler och kan ha det med sitt övriga sparande.

Köp certifikat i kryptovalutor i ditt ISK

Vanliga kryptovalutor

De finns mängder med kryptovalutor, och det dyker ständigt upp nya. Här listar vi de vanligaste varav flera kan handlas direkt som certifikat hos din vanliga aktiemäklare eller hos eToro. Vilken man ska välja att investera i är helt upp till dig, men det ger en första inblick i vilka som man kan börja att titta på.

Bitcoin - BTC

Bitcoin är, och kommer säkert förbli över lång tid, den mest välkända kryptovalutan.

Ethereum

Ethereum är omsättningsmässigt den näst största kryptovalutan och framförallt en plattform för att bygga applikationer och smarta produkter på. 

Ripple XRP

Ripple är nätverket bakom valutan XRP, vilket är tredje största valutan sett till värde.

Litecoin

Litecoin är väldigt likt Bitcoin men är tänkt att snabbare skapa nya och fler coins.

Köpa aktier inom blockchain och kryptovalutor

Om man är intresserad av blockchain och kryptovalutor meen inte vill köpa direkt så kan det vara ett alternativ att titta på aktier som på olika sätt kan dra nytta av det. Följande företag finns noterade på olika börser och är på olika sätt exponerade mot blockchain eller kryptovalutor. Observera att det inte är någon köprekommendation, utan endast tips på intressanta aktier. Gör med andra ord din egen analys innan du investerar.

Quickbit

Quickbit är ett svenskt fintechbolag som utvecklar betalningslösningar för företag och konsumenter för att förenkla betalning med kryptovalutor. Man har idag ett 40-tal medarbetare i fyra länder.

Sedan starten 2016 har man växt kraftig och är sedan 2019 noterat på NGM Nordic SME. Läs mer om Quickbit

Front Ventures

Front Ventures är ett litet investeringsbolag inom fintech som har ett flertal investeringar i noterade såväl som onoterade bolag. Bland innehaven märks Quickbit som en stor del, men man har flera andra neobanker och blockchain baserade företag.

Aktien är noterad på NGM Nordic SME sedan maj 2016. Läs mer om Front Ventures

Nvidia

Nvidia är ett elektronik företag som grundades 1993 i USA. Man är en världsledande producent av grafikkort, processorer och andra komponenter till datorer. Aktien är intressant som en av leverantörerna av datorkraften soom behövs för att möjliggöra mining och transaktioner av kryptovalutor.

Aktien är noterad på Nasdaq i USA. Läs mer om Nvidia

DocuSign

DocuSign är som det låter ett företag som underlättar identifiering gav personer och siggnering på ett digital, säkert sätt. Eftersom blockchain tekniken anses vara en väldigt krypterad teknik som säkerställer transaktioner kan den även användas för avtal eller överföring av andra typer av tillgångar är bara valutor. 

Aktien är noterad på Nasdaq i USA. Läs mer om DocuSign

CME Group

CME group är en handelsplattform för alla typer av olika värdepapper och finansiella instrument, bland annat kryptovalutor. Genom att erbjuda optioner i exempelvis bitcoin så tjänar man pengar när intresset och därmed omsättningen ökar. 

Aktien är noterad på Nasdaq i USA. Läs mer om CME Group

Facebook

Facebook behöver nog ingen närmare presentation då man äger flera av världen största sociala plattformar (Facebook, WeChat, Instagram), men man har också på senare tid börjat försöka skapa digitala valutor för att göra betalningar. Libra är namnet deras kryptovaluta som än så länge inte helt lanserats. 

Aktien är noterad på Nasdaq i USA. Läs mer om Facebook