Bästa ISK Konto

På denna sida har vi samlat de olika banker som erbjuder ISK för att jämföra deras erbjudanden. Du hittar fördelar och nackdelar, hur du ska tänka när du ska börja ditt sparande och hjälper dig att hitta det bästa ISK konto alternativet för just dig.

jämför ISK och sparra pengar

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Sidan innehåller samarbetslänkar och ska inte ses som finansiell rådgivning.

Topplista för Bästa ISK konto 2023

Nedan kan du jämföra och hitta det bästa alternativet för ditt sparande. De två vanligaste är Avanza och Nordnet som båda erbjuder bra villkor med låga avgifter. Degiro är också ett alternativ om du vill handla på mindre, utländska marknader men var uppmärksam på deras ändrade villkor vad gäller skatt på utdelning!

5/5

Vi Rekommenderar!

Avanza är en av Sveriges bästa banker med hög kundnöjdhet, låga avgifter och en väldigt bra app & hemsida.

4.5/5

STARK UTMANARE

Nordnet är en av Sveriges mest omtyckta & pålitliga nätmäklare, och erbjuder en bra tjänst för den som är ny på aktier och vill få tips från andra.

3/5

BRA KOMPLEMENT

Degiro är en ny utmanare på svenska marknaden som har väldigt låga avgifter och ett stort utbud av utländska aktier.

Aktieinvest

Liten småspelare. Aktieinvest är en mindre spelare på den svenska marknaden som kan fungera för nybörjare. Saknar tyvärr många funktioner som de andra har vad gäller app, hemsida och support. 

Handelsbanken

Bäst av storbankerna? Handelsbanken är en av de fyra ”storbankerna” i Sverige och man har sedan länge fokuserat på lokala bankkontor för småsparare. Nyligen sänkt courtage för att kunna matcha utmanarna.

Swedbank

Förbättrad courtage. Ytterligare en storbank som de flesta känner till. Något underutvecklad digitalt när det kommer till aktiehandel och har dessutom viss risk iom sin indragning i skattefusk och svarta pengar i Baltikum. Som kund får du tillgång till deras analyser vilket är ett plus och de erbjuder numer även gratis handel för vissa kunder.
Läs mer om Swedbank ISK

SEB

Skandinaviska Enskilda Banken är för många en företagsfokuserad bank, men man har såklart även ISK för privat kunder. Helt ok vid köp av nordiska aktier, men inte särskilt prisvärt för utländska aktier.

Nordea

Flyttat till Finland. Kanske den storbank som verkar bäst om man bortser från Avanza och Nordnet. Har nyligen flyttat huvudkontoret till Finland vilket gör att man känner viss osäkerhet vad gäller deras legala hemvist och framtid för ISK. Bra pris och tjänst i övrigt.

Danske Bank

Dyrast minimikostnad. Danske Bank är en av de nyare storbankerna och har etablerat sig kraftigt under de senaste åren. Har tyvärr precis som Swedbank trasslat in sig i affärer i Baltikum samtidigt som man har bland de dyrare courtage avgifterna.

Vi har själva testat Avanza, Nordnet och Degiro. Övrig jämförelse grundar sig på information från bankernas egna hemsida, kundfeedback och fakta.

De vi rekommenderar är alla nätmäklare som har gratis courtage, vilket i slutändan är den mest avgörande faktorn för ett långsiktigt sparande i våra ögon.

*Se respektive tjänsts prislista för fullständiga villkor.

Hitta bästa ISK konto

Att välja vilken bank man ska ha när man öppnar ISK är framförallt en fråga om tre saker – säkerhet, kostnad och kundupplevelse. Genom att jämföra de tre aspekterna kan man ganska lätt hitta det bästa ISK konto. Det är egentligen oavsett om du väljer att öppna en kapitalförsäkring eller investeringssparkonto.

Kostnad

Olika banker har väldigt olika kostnader beroende på vad du köper, så kontrollera vad som passar just dig. För även om det bara kan handla om lite pengar så blir det med ränta-på-ränta stor skillnad på längre sikt.

Säkerhet

Säkerställ att dina pengar är skyddad genom att kontrollera att banken du har investerarskydd och är svensk. Även om en konkurs oftast är osannolikt, så kan det hända.

Kundupplevelse

Att banken har en enkel och smidig hemsida som du kan använda för att få översikt och känna trygghet är också viktigt. Att kunna få hjälp av kundtjänst, ta del av nyheter och följa diskussioner hjälper också för att göra bättre val.

Kostnad

Gratis att starta ISK men håll koll på avgifterna

Ett investeringssparkonto i sig kostar inget att öppna, men bankerna tar ut olika avgifter på andra sätt. Så det gäller att ha koll på vad som gäller när du köper och säljer värdepapper för att inte betala för mycket. Vissa banker (framförallt ”traditionella” storbanker) erbjuder exempelvis olika typer av förvaltning mot en avgift. Det gäller därför att ha viss koll på vad som påverkar kostnaden. 

För kostnadsmässigt så kan de från början se ut som det är ganska lika, men om man månadssparar och gör det i små belopp så finns det väldigt mycket att tjäna på att välja rätt. Nordnet och Avanza har exempelvis gratis handel upp till ganska mycket pengar (upp till 50 000 SEK i ditt totala konto. Se fullständiga villkor hos respektive tjänst). Därför rekommenderar att vi tittar närmar på de två framförallt.

Handla med svenska eller utländska aktier

Vilka länder som man har tillgång till kan variera mellan de olika bankerna. Om du exempelvis vill handla aktier i Brasilien, eller till och med Storbritannien, så är det inte helt säkert att just din bank erbjuder det. 

Om du däremot bara vill handla svenska aktier så är det relativt liten skillnad i utbud. Som nybörjare på aktier är det kanske inte det viktigast med mindre marknader, men man vet aldrig hur det ser ut i framtiden.

Billigaste ISK kontot

Kostnaden för att handla aktier i olika länder kan vara en av de stora skillnaderna när man ska välja bank. Ex. kan courtagekostnaden för att handla en aktie i Sverige vara låg, men köper du en amerikansk aktie kan det plötsligt vara mycket högre. Skillnaden kan också vara väldigt stor mellan olika banker. 

För vanliga köp och sälj på svenska marknaden så har vi i vår senaste uppdatering sett följande priser (variationen beror på hur stora belopp du handlar med och vilken marknad):

  • Avanza: 0-99 kr eller 0,25-0,069%
  • Nordnet: 0-99kr eller 0,25-0,069%
  • Degiro: 0-0,5€
  • Aktieinvest: 39 kr eller 0,05%
  • Handelsbanken: 9 kr eller 0,09%
  • Swedbank: 29 kr eller 0,25%
  • SEB: 20 kr eller 0,09%
  • Nordea: 1 kr eller 0,6%
  • Danske Bank: 79 kr eller 0,1%
Hos Nordnet och Avanza finns det flera olika storleksklasser att välja mellan beroende på hur mycket pengar du har. På så sätt får du ett pris som är bättre anpassat efter din storlek på ISK kontot.
 
Man får också tänka på hur växlingskursen och växlingskostnaden ser ut för olika konton och banker så att man inte betalar överpriser. Avanza och Nordnet tar exempelvis 0,25% i växlingsavgift vilket är bisarrt dyrt.
 
Handlar du med utländska innehav så är det viktigt att kolla upp just detta och välja något med lägre avgift.

Säkerhet

Insättningsgarantin och investerarskyddet skyddar dina pengar

Övergripande skiljer sig inte så mycket mellan bankerna vad gäller säkerhet då svenska banker innefattas av den statlig insättningsgarantin och investerarskydd. Det innebär att staten garanterar att man skyddas om banken skulle gå i konkurs så att du får tillbaka en stor del av dina tillgångar.

Banker måste separera dina tillgångar (värdepapper och kontanter) från sina tillgångar, så i normalfallet så får man dessutom tillbaka hela beloppet om det skulle uppstå en konkurs. 

Degiro är ett undantag eftersom de inte är en bank, utan ett värdepappersföretag och lyder under Holländska lagstiftning. Se också till att hålla koll på skatten för ISK så att du inte åker på onödiga kostnader när du ska påbörja ditt sparande.

Insättningsgarantin garanterar upp till 950 000 SEK

Svenska banker, kreditmarknadsföretag och värdepappersbolag (institut) omfattas av insättningsgarantin om de har tillstånd från Finansinspektionen, vilket är obligatoriskt.

Insättningsgarantin innebär att man som privatperson garanteras av staten att få tillbaka sina pengar (upp till 950 000 kr per person och bank) om banken går i konkurs eller om deras tillstånd dras in. 

Insättningsgarantin gäller per person och institut. Det innebär att du kan dela upp dina tillgångar på olika banker för att skapa större säkerhet. Så om du har mer än 950 000 kr så bör du skaffa mer än en bank och dela upp pengarna mellan de olika bankerna. 

Man kan också ansöka om tilläggsbelopp upp till 5 miljoner, men det är ju lättare att bara hantera risken innan den inträffar. Mer information finns på riksgalden.se

Investerarskyddet garanterar upp till 250 000 SEK

Värdepapper som du äger får inte banken eller institutet blanda samman med sina egna tillgångar, vilket innebär att du bör få ut dem om företaget går i konkurs. 

Om det däremot skett via oaktsamhet eller brottslighet, så att du inte kan få ut dina tillgångar så kan investerarskyddet hjälpa till. Du kan då få upp till 250 000 kr från staten. 

Investerarskyddet gäller alla värdepapper såsom aktier och fonder som du har på ditt konto. Är det däremot rena pengar på ditt konto hos banken så är det istället insättningsgarantin som gäller. 

Kundupplevelse

Kundupplevelse i webb, app och kundtjänst

Vad gäller användarvänlighet så tar vi in ganska mycket i det begreppet: kundtjänst, verktyg, app och extra tjänster. Nordnet har exempelvis Shareville som är ett avancerat forum för aktieintresserade, som är bra mycket bättre än Avanzas Placera. 

Avanza har en fantastiskt bra app för aktiehandel och hålla koll på sina innehav, medan Nordnet fortfarande ligger en bra bit efter. Samma sak med deras respektive hemsidor, där Nordnet fortfarande är en bit efter Avanza vad gäller utseende och funktioner.

Skillnad i utbudet av aktier och fonder

Vilka typer av värdepapper kan också skilja åt mellan olika banker. Även om alla erbjuder fonder och aktier samt att man pengar kontant på kontot (även om det såklart kostar i skatt eftersom det schablonbeskattas) så är det viss skillnad i hur stort utbudet är. Nordnet erbjuder exempelvis nästan 1500 olika fonder medan Nordea har drygt 500 stycken.

Nordnet och Avanza har också avgiftsfria fonder som följer index, något som du bara kan köpa om du är kund hos dem. Många storbanker försöker istället sälja på dig sina egna fonder som de tjänar bra med pengar på genom att hela tiden ta ut en avgift. För även om 0,5-1,5% i avgift inte låter som mycket, kommer det försämra avkastningen betydligt.

Andra typer av strukturerade produkter (warranter, index, råvaror) kan också vara begränsade, men om du inte är väldigt erfaren är det antagligen inte intressant.

Bitcoin, Ethereum, Litecoin och andra kryptovalutor finns även att tillgå via certifikat hos Avanza och Nordnet genom XBT Provider, något som de flesta andra banker inte erbjuder. Financer.com har en guide om hur man investerar i kryptovalutor på bästa sätt.

ISK - Den populäraste sparformen för privatpersoner

Investeringssparkonto (ISK) är en förenklad sparform för privatpersoners ägande av aktier, fonder och andra finansiella produkter. Innehavaren av ett ISK äger själv kontots aktier till skillnad mot exempelvis en kapitalförsäkring. Ett ISK beskattas genom en årlig skatt som beräknas på kontots värde (istället för varje enskild affär) samt statslåneräntan, vilket underlättar deklarationen och håller skatten låg.

Utdelningar och kapitalvinster är därför också skattefria (normalt sett), vilket gör det till en fördelaktig sparform för de flesta privatpersoner, framförallt om man har utdelningsaktier med hög direktavkastning. Juridiska personer kan inte inneha ett ISK konto, vilket innebär att företag inte kan öppna ett ISK.

Flytta ISK mellan banker

Om man redan har ett investeringssparkonto hos en bank, men vill flytta det till en annan så är det upp till banken att bestämma möjligheterna och kostnaderna. 

Man kan ju alltid sälja av och göra en manuell flytt själv, men då finns det risk att man får betala extra mycket i skatt och det är en mycket mer tidskrävande procedur. 

Om man låter banken sköta flytten är kostnaden oftast noll kronor så länge du flyttar hela innehavet och du inte har utländska värdepapper. Bäst är att ta kontakt med den nya banken och be dem hjälpa till, samt att kolla med din nuvarande bank vad som gäller. Du kan läsa mer om att flytta ISK mellan banker här.

Om du har ett vanligt aktie- eller fondkonto och vill flytta till ett ISK så kommer det innebära en försäljning och då också ev. vinstskatt eller förlustavdrag. 

När sedan pengarna är överförda till ditt nya ISK kommer du från den tidpunkten beskattas som vanligt för ISK

Slutsats för bästa ISK

Ska man välja en bank för att öppna ISK så anser vi att man ska välja mellan Avanza och Nordnet då de har låg kostnad för småsparare. 

Jämför man Nordnet och Avanza ser vi att Avanza har ett bättre erbjudande i form av bra hemsida, app och kundtjänst. Skillnaden mellan de två är dock liten och vi använder båda två för att kunna jämföra och få en lägre total kostnad. Vi har en längre guide där vi jämför Avanza och Nordnet här.

Man kan som sagt även komplettera med Degiro för att få tillgång till vissa mindre marknader i världen till en låg kostnad, men man får inte tillbaka skatten på utdelningar hos dem. Är man nybörjare är det bara att välja vilket som eller båda två.

5/5

Avanza har flera år i rad blivit utsedd till Sveriges bästa bank och är något av en småspararfavorit.

*Se fullständiga villkor i Avanzas prislista.

4.5/5

Nordnet är en av Sveriges mest omtyckta & pålitliga nätmäklare, och erbjuder en bra tjänst för den som är ny på aktier.

*Se fullständiga villkor i Nordnets prislista.