Avanza eller Nordnet

Vilken ska man välja? Vi jämför Sveriges populäraste aktiemäklare.

För de allra flesta nybörjare inom fonder och aktier står valet var man ska handla mellan två nätmäklare – Avanza eller Nordnet. Vi har varit kund hos både under en längre tid och nu tagit tiden att skapa en större jämförelse: Nordnet vs Avanza.

Avanza eller nordnet jämförelse

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Sidan innehåller samarbetslänkar, men allt innehåll är skrivet utan kompensation.

Är Avanza eller Nordnet bäst? Vinnaren i vår jämförelse

Om man ska vara ärlig är det väldigt små skillnader mellan Avanza och Nordnet, och som jag skrivit tidigare så är det lika bra att ha konton hos båda för att kunna få tilldelning i IPO:er, få tillgång till gratis aktiehandel och utnyttja alla extra tjänster till max. Oavsett vilken som är billigast, bäst eller bara mest omtyckt så är mycket också en personlig känsla.

Vill man starta enkelt och bara välja en så skulle jag välja Avanza. Anledningen är att deras app och hemsida är mycket enklare att använda, man har sällan några problem med deras tjänst och det känns som en modern bank som ständigt förbättras.

Vinnare

Avanza

Enklaste sättet att handla aktie och fonder, oavsett om det är i appen eller mobilen.

Utmanaren

Nordnet

Nordnet har flera bra delar i sitt erbjudande, men ligger något snäpp efter konkurrenten Avanza.

Varför ska man välja? Välj båda och minska kostnaderna

Är man lite mer erfaren eller har lite mer pengar som man ska investera så är det dock värt att skaffa konto hos båda. Det kostar inget att ha ett konto och du har då lägre risk med bankgaranti hos båda och tillgång till bådas tjänster.

Du kan också minska courtagekostnaden genom att ha konto på båda bankerna och anpassa vilka affärer du gör. Både Nordnet och Avanza erbjuder nämligen gratis aktiehandel. Handla gratis hos Nordnet om du har under 80 000 kr och handla gratis hos Avanza om du har under 50 000 kr.

Så för att utnyttja det här till din fördel så kan du ha under 80 000 kr hos Nordnet och resten hos Avanza. Då kan du handla gratis med en del av dina pengar hos Nordnet och göra större affärer på Avanza. Du kanske månadssparar och och vill köpa för mindre summor varje månad, då är det ett perfekt sätt att undvika onödiga kostnader. 

Så om du har Avanza idag, skaffa ett konto på Nordnet. Har du istället Nordnet, skaffa ett konto på Avanza.

En kort introduktion

Avanza - småspararnas bank sedan 1999

Sedan starten 1999 har Avanza drivit på utvecklingen av näthandel av aktier och fonder. Man har positionerat sig litet som småspararnas vän som prispressare och tagit fram nya produkter i form av avgiftsfria fonder, kryptovalutahandel och många fler tjänster.

Idag har man över 1 miljon användare och har under en 10 års period blivit utnämnda till den bästa bank i form av utmärkelsen “Sveriges nöjdaste sparare”.

Man har också en hel del material för att hjälpa dig som kund att bli bättre på aktiehandel med guider, utbildningar, nyheter och forum (placera.se).

Nordnet - aktiehandel för hela Norden

Nordnet är faktiskt ännu äldre än Avanza och har funnits med sedan 1996 som den första riktiga nätmäklaren i Sverige. Senaste åren har man vuxit kraftigt i hela Norden och har närmare 1 miljon kunder som totalt ha mer än 400 miljarder kronor tillsammans.

Man har också genomgått en stor uppdatering i sin tjänst med ny användarvänlig design och satsar mycket på kundnöjdhet, bland annat genom billiga fonder och investerarforumet Shareville.

I sin presentation skriver man att man har 3 affärsområden – Sparande & investeringar, Lån och Pension. Historisk har man kanske varit steget bakom Avanza, men man satsar på att ta ikapp och gjort flera framsteg.

Vem är billigast av Nordnet och Avanza?

Jämför man alla nätmäklare så sticker Nordnet och Avanza ut som två väldig prisvärda alternativ när det kommer till courtage. Courtage är vad du betalar när du köper eller säljer aktier och är oftast en låg procentsats eller ett fast belopp.

Har du en vanlig storbank (ex. Swedbank) så tjänar du antagligen på att byta till något av alternativen av Nordnet eller Avanza, men om man däremot jämför dem är det väldigt små skillnader och båda är väldigt billiga.

Båda erbjuder gratis aktiehandel om du är nybörjare och har ett mindre kapital, vilket kan vara bra att utnyttja för att komma igång. Förhoppningsvis ska ju pengarna växa till sig så på sikt kommer du förhoppningsvis komma upp i en högre courtageklass. Vad som är viktigare är antagligen att välja rätt courtageklass så att du inte betalar för mycket. 

Så i jämförelsen kan man säga att det är av mindre betydelse och oavgjort. Nedan kan du se en enkel överblick för respektive kostnader. Värt är att kolla om du tänkt handla på någon utländsk börs vad kostnaden också är där.

Nordnet prislista

 CourtageMinsta kostnadVem det passar
Start0 %0 krDig som har max 80 000 kr i sin depå
Mini0,25 %1 krAktiehandel upp till 15 600 kr per order
Liten0,15%39 krAktiehandel mellan 15 600 - 46 000 kr per order
Mellan0,069%60 krAktiehandel mellan 46 000 kr - 144 000 kr per order
Fast99 kr99 krAktiehandel för mer än 144 000 kr per order

Avanza prislista

 CourtageMinsta kostnadVem det passar
Start0 %0 krOm du har under 50 000 kr
Mini0,25 %1 krAktiehandel under 15 600 kr per order
Small0,15%39 krAktiehandel mellan 15 600 - 46 000 kr per order
Medium0,069%69 krAktiehandel mellan 46 000 - 144 000 kr per order
Fast Pris0 %99 krAktiehandel för mer än 144 000 kr per order

Aktier och fonder hos Avanza och Nordnet

Båda Nordnet och Avanza har ett stort utbud av marknader och aktier som du kan köpa. För de allra flesta så kommer utbudet inte vara ett problem, och du kan hos båda alltid handla via telefon till deras mäklare om du har specifika önskemål. Avanza har som du kan se ett antal fler marknader, så om du tycker det är viktigt så ska du såklart välja Avanza. Om du vill ha riktigt bra utbud av marknader så är dock Degiro det bästa alternativet i vår mening.

MarknadAvanzaNordnet
Sverige
Norge
Danmark
Finland
USA
Kanada
Tyskland
Italien
Frankrike
Belgien
Nederländerna
Portugal

Utbud av fonder

Både Avanza och Nordnet har ett brett utbud av fonder. Genom att titta i respektive fondlista så ser man att Nordnet har några fler fonder med 1505 stycken och Avanza har 1306 olika fonder. Utbudet är såklart viktigt, men ännu viktigare är att man också har bra fonder till bra priser. Här kan du se utbudet av fonder hos Nordnet respektive fonder hos Avanza.

Något som blivit populärt på senare år är indexfonder, dvs. fonder som följer hur börsen går utan att göra några särskilda urval av bolag. Eftersom det är passivt förvaltande är det oftast låga eller inga avgifter. Både Avanza och Nordnet har den typen av fonder: Avanza Zero och Nordnet Superfond

Skillnaden är inte jättestor, men det finns några: Nordnets fond finns för både Sverige, Norge, Danmark och Finland medan Avanza Zero är Sverige. Avanzas fond innefattar de 30 mest omsatta aktierna (OMX30) medan Nordnet innefattar de 70 mest omsatta. Det gör att man får en större spridning med Nordnets fond. Här kan du se alla innehav i Avanza Zero och här kan du se alla innehav i Nordnets Superfond Sverige.

Utöver indexfonder har Avanza ett samarbete med TIN fonder som mynnat ut i Avanza Global Tech by TIN. Det är en global fond med fokus på hållbara och innovativa bolag. Fonden består av TINs egna fond World Tech men genom att handla Avanza varianten så är avgiften lägre. Här kan du läsa mer om Avanza Global Tech by TIN.

Bolån hos Avanza eller Nordnet

Både Avanza och Nordnet erbjuder bolån genom sin samarbetspartner Stabelo AB till en väldigt konkurrensmässig ränta. Hur bra lån man får baseras framförallt på två saker: att du ha låg belåning (under 60% helst) och ett stort sparande i deras bank. Oftast ligger deras listränta bland de lägsta på marknaden och om man har ett stort kapital så kan man få vad som antagligen är det bästa möjliga (under 1% i ränta).

Nordnet har i dagsläget det bästa absolut bästa (ned mot 0,79%) men det kräver också ett rejält sparande (minst 1 miljon, över 10 miljoner för bästa möjliga). Oavsett vad så är det en bra möjlighet att titta på som kund i banken och redan har ett visst kapital. Här kan du läsa mer om Nordnets bolån.

Hemsida och app

Har man varit kund hos en storbank vet man precis hur frustrerande det kan vara att hitta eller förstå hur man ska använda deras tjänster. Att han en lättanvänd och tydlig hemsida är nästan den viktigaste delen när allt annat vad gäller pris och utbud är relativt lika.

I valet mellan Nordnet och Avanza skulle vi säga att Avanza är den mest framstående upplevelsen vad gäller hemsida och app. Små, smarta detaljer som gör att man känner kontroll och förstår, samtidigt som allt känns väldigt genomtänkt och kvalitativt. Nordnet är inte dåliga, men deras skrikiga design känns för oss iaf inte lika harmoniskt och enkelt. Man saknar också en hel del detaljfunktioner (speciellt i appen) som känns självklara för Avanza.

Nedan ser ni en jämförelse för att få en överblick och se skillnaden själva.

Avanzas hemsida

Nordnets hemsida

Slutsats - ska man välja Avanza eller Nordnet?

Vår rekommendation om man ska välja mellan Avanza eller Nordnet är att börja med Avanza. Detta eftersom det är lite enklare att använda och samtidigt aningen bättre på de flesta andra punkter som man upptäcker senare. Om man senare blir mer bekväm och vill komplettera så är Nordnet ett bra alternativ för att kunna få möjlighet att teckna i börsintroduktioner eller nyemissioner, eller bara ha en billigare courtageklass där. 

Hoppas guiden varit till hjälp och klicka gärna på länken nedan om du vill öppna konto så sponsrar ni vårt arbete. 

Vinnare

Avanza

Enklaste sättet att handla aktie och fonder, oavsett om det är i appen eller mobilen.

Utmanaren

Nordnet

Nordnet har flera bra delar i sitt erbjudande, men ligger något snäpp efter konkurrenten Avanza.