Nordea eller Avanza: Jämför och flytta ISK

Nordea är välkänt för de flesta som en Nordens största banker. Som en traditionell bank erbjuder den i jämförelse med Avanza rätt många andra tjänster än bara investeringar i aktier och fonder. Att jämföra de Nordea med Avanza, eller för den delen Nordnet, är med andra ord en inte helt rättvis jämförelse men vi ger det ett försök och fokuserar på den delen som är relevant för investeringssparkonto.

Vi går igenom och jämför avgifter, utbud och tjänster och tittar även på hur du kan flytta ditt ISK från Nordea till Avanza smidigt.

Avanza logotyp

Intresserad av att börja spara på Avanza?

Öppna ett konto idag så hjälper de dig att flytta ditt ISK eller börja spara direkt. Det tar 5 minuter att komma igång.

Gå till Avanza och öppna ett konto

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Sidan innehåller samarbetslänkar och ska inte ses som finansiell rådgivning. 

Courtage och avgifter på Nordea

Nordea erbjuder som alla andra banker investeringssparkonto gratis. När du sedan handlar med fonder, aktier eller andra värdepapper så betalar du dock en avgift som beror på ett antal saker. Dels vilken marknad du handlar på, vilken valuta du handlar med och hur mycket du köper för. Pengar som du bara har liggande på ditt ISK betalar du ingen avgift för och du får tyvärr inte heller någon ränta.

Nordea erbjuder 0,09% i courtage på alla marknader, men har lite olika minsta och högsta avgift. När du handlar på de större listorna i Norden så betalar du från 1 kr i avgift och upp till 199 kr. På den mindre listorna och utländska aktier så är dock minimicourtaget högre och det finns inget tak för hur hög courtaget kan bli. Här är Nordeas prislista:

MarknadCourtage
Sverige & Norden:
Nasdaq OMX Nordic, Oslo Börs och First North
0,09 % (min 1 kr, max 199 kr)
Sverige & Norden:
NGM, Nordic SME och Spotlight Stock Market
0,09 % (min 19 kr, ingen max avgift)
Övriga utländska marknader:
Frankrike, Portugal, Holland, Belgien, Tyskland, Spanien, Italien, Storbritannien, Schweiz, Kanada, USA
0,09 % (min 29 kr)
För vissa marknader tillkommer även en extra ”Stamp duty” avgift

Nordea har om man jämför med Avanza en liten annan struktur på courtaget vilket gör det något svårt att jämför. Avanza har ett antal prisklasser som är lägre än Nordea, men det är antingen om du köper förr relativt mycket eller har lite pengar på dit konto. Då kan Avanza erbjuda gratis courtage i sin startnivå och 0,069% i sin medium nivå. Lägsta courtaget är dock något högre, så Nordea har verkligen ingen dålig nivå vad gäller sitt erbjudande när det kommer till courtage.

Savr logo

Vill du köpa fonder billigare?

SAVR är en ny tjänst som ger tillbaka förvaltningsavgiften till sina kunder och lyckas pressa priset på de mest populära fonderna i Sverige. Du hittar också ett större utbud än nästan någon annanstans.

Gå till SAVR och läs mer

Utbud av aktier och fonder

När det kommer till vilka aktier och fonder du kan köpa på respektive bank så skiljer det sig inte särskilt mycket när det gäller aktier. Du kan handla aktier från större delen av Europa och alla olika listor i Sverige, såväl som amerikanska aktier. Via telefon kan du också ringa in ordrar om du vill köpa på marknader de inte täcker i sin internetbank, dock till en högre avgift med stor sannolikhet. Avanza ger dig tillgång till nästintill samma marknader.

Nordea har ett relativt stort utbud när det kommer till fonder med uppemot 600 stycken. Av dessa är närmare 100 stycken deras egna som täcker flera olika typer av investeringar och marknader. På Avanza har du ungefär dubbelt så många och där hittar du också deras egna avgiftsfria indexfond och andra unika fonder.

Du kan inte handla med kryptovalutor såsom bitcoin på Nordea om du är intresserad av det. På Avanza kan du köpa certifikat i ett flertal av de mest populära kryptovalutorna såsom Bitcoin, Ethereum osv.

Tjänster och kundnöjdhet

Nordea är inte kända för sin kundnöjdhet och placerar sig också strax under snittet i SKIs (Svensk KvalitetsIndex) mätning av banktjänster. Det kan man jämföra med Avanza som 10 år i rad blivit utnämnda till årets bank. Nordea har absolut utvecklats och förbättrats under de senaste åren för att komma ikapp men det är ett par delar av deras tjänst som ligger efter Avanza.

Att titta på specifika funktioner och hur det fungerar är ett sätt att jämföra Nordea och Avanza, men om man tittar på betyg på deras respektive app så ligger båda högt med 4,5+ i betyg. Det är alltså en relativt hög kundnöjdhet vad gäller app och digitala tjänster.

På Trustpilot så kan man mer se hur väl den generella kundnöjdheten är och vad folk är missnöjda med. Vad gäller Nordea så ligger deras betyg på 2,0 vilket inte är jättebra. Det människor verkar ha problem med är dels kundservice och att få hjälp med olika ärenden, men även en hel del tekniska problem. Mycket är dock inte relevant för ett ISK.
Avanza har ett något högre betyg med 3,2 i betyg. Hos dem är det dels avgifterna, framförallt för courtage och valutakonton när du handlar utländska aktier, som är problemet. Även kundtjänsten får en del kritik som nästan alltid är.

Flytta ISK från Nordea till Avanza

Om du redan har ett konto på Nordea som du tänkt flytta till Avanza så är det lättast att börja med att öppna ett konto på Avanza. När du gjort det så kan du på Avanza få hjälpa att genomföra flytten smidigt.

Det är lättare att kontakta den nya banken än att Nordea ska hjälpa dig att flytta dina innehav eftersom det ju innebär att de tappar en kund. På Avanza så kan du enkelt fylla i allt elektroniskt och signera med BankID för att de ska påbörja flytten. Det tar mellan 3 till 5 veckor innan du har dina innehav på Avanza.

Det man ska tänka på när man väljer att flytta sitt ISK är att säkerställa att de aktier och fonder man har på Nordea också är tillgängliga på den nya banken. Avanza kan hjälpa dig att granska det och så länge du inte har några speciella innehav från utländska marknader eller udda fonder så ska det inte vara något problem. Mer om att flytta ISK här.

När du väljer att flytta ditt ISK från Nordea så tar varken Nordea eller Avanza ut någon avgift. Du betalar inte heller någon skatt eller courtage om du gör förflyttningen på det här viset, vilket du hade om du istället gjort det manuellt genom att sälja och föra över pengarna själv.

Att välja mellan Avanza och Nordea

Står du och funderar på att byta från Nordea eller öppna ditt sparande på Avanza så beror det lite på hur du ska välja. Avgiftsmässigt så är Nordea ett bra alternativ och det kan absolut vara billigare för många småsparare att handla aktier via dem. Avanza är dock relativt likvärdiga eller billigare i vissa fall så kostnadsmässigt så behöver du själv uppskatta vad som är bäst för dig.

Anledningen som många har till att välja Avanza framför Nordea för sitt sparande i aktier och fonder är för många dock inte kostnaden. Istället handlar det om att Avanza är en renodlad investeringsplattform där du får det bästa möjliga verktygen för just aktiehandel. De skapa ständigt nya tjänster, har ett bättre utbud och är det smidigaste sättet att hålla koll på sina investeringar. Nordea har ju som de flesta storbanker fler tjänster än aktie- och fondhandel med sparkonto, lån och annat, så det blir aldrig riktigt lika bra.

Avanza logotyp

Intresserad av att börja spara på Avanza?

Öppna ett konto idag så hjälper de dig att flytta ditt ISK eller börja spara direkt. Det tar 5 minuter att komma igång.

Gå till Avanza och öppna ett konto

Savr logo

Vill du köpa fonder billigare?

SAVR är en ny tjänst som ger tillbaka förvaltningsavgiften till sina kunder och lyckas pressa priset på de mest populära fonderna i Sverige. Du hittar också ett större utbud än nästan någon annanstans.

Gå till SAVR och läs mer