DEGIRO ISK: Omdöme & recension

Handla aktier globalt till en låg kostnad

Degiro är en Nederländskt online närmäklare för aktie och fondhandel. Sedan starten 2013 har man expanderat i Europa och finns idag på 13 marknader där man utmanar befintliga aktörer med en lågkostnad och tillgång till flertal mindre aktiemarknader. Man är i dagsläget därför en av de större aktiemäklarna i Europa och har vunnit ett flertal internationella priser.

Pris
Gratis upp till 1 miljon, men 30% källskatt 50%
Utbud & Marknader
Många mindre marknader 90%
Support & Service
App och hemsida något eftersatt 64%
3/5

Degiro är en ny utmanare på svenska marknaden som har väldigt låga avgifter och ett stort utbud av utländska aktier.

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Uppdatering 2020-02-14:

Degiro kommer inte längre ersätta dig för källskatten på 30%

Det innebär i praktiken att du kommer tvingas betala 30% på utdelningen även av svenska företag, vilket mer eller mindre tar bort en av de största fördelarna med ISK. Vi har därför sänkt vår rekommendation, så är du en vanlig småsparare bör du istället vända dig till Nordnet eller Avanza.

Sammanfattning av Degiros erbjudande

Degiro gjorde sitt intåg i Sverige med buller och bång när man började erbjuda gratis aktiehandel utan courtage. En prispress som antagligen lett till att Avanza och Nordnet idag också erbjuder liknande rabatt (även om Degiro har courtagefritt upp till 1 miljon, jämför med 80.000 och 50.000 med fler villkor för Avanza och Nordnet).

Degiro har erbjudit svenska kunder ISK sedan 2016 och idag har man mer än 350 000 kunder som investerar i 18 länder. Man erbjuder numera även investeringssparkonto (ISK) för sina svenska kunder, något som var begränsat när de första lanserade. Läs mer om ISK och hur det fungerar här.

Insättningsgaranti för Degiro

Insättningsgarantin i Sverige fungerar på så sätt att staten täcker förluster för en banks kunder vid en konkurs eller liknande situationer. Degiro är inte en svensk bank, utan ett nederländsk investeringsbolag och täcks därmed inte heller av insättningsgarantin.

Degiro är däremot auktoriserat av nederländska finansinspektionen för att erbjuda investeringstjänster, vilket innebär att man har ett annat skydd om 200 000 SEK per konto (Beleggerscompensatiestelsel). En annan skillnad är att Degiro separerar sina tillgångar från sina kunder, så dina pengar ligger på en separat juridisk enhet som därmed är skyddade från Degiros verksamhet. Om något skulle hända med Degiro, ex. en konkurs, ligger dina pengar i säkert förvar utan att räknas in i konkursboet.

De pengar du sätter in hos Degiro ligger i inte i deras balansräkning då de inte får hålla kontanta medel. Istället sätts pengarna in i en Penningsmarknadsfond som investerar med mycket låg risk för att bibehålla en avkastning som motsvarar reporäntan. Degiro kan även låta dina pengar flyttas tillbaka till ditt bankkonto om du inte vill att de ligger investerade eller så kan de investerar i en annan produkt som du bestämmer.

Degiro övervakas av AFM (den holländska finansinspektionen) på samma sätt som svenska banker övervakas av den svenska finansinspektionen, samt av DNB (den holländska centralbanken). Det är med andra ord ett rätt välfungerande bolag som regleras och hålls under kontroll på ett tillförlitligt sätt.

Prislista & Marknader - Handla billigt i 30 länder

Med Degiro har du tillgång till över 50 olika börser i 30 olika länder, vilket möjliggör att man hitta många intressant mindre aktier och få en större spridning i sina investeringar. Man täcker såklart Sveriges börser och de större marknaderna i Europa och USA, men sedan även vissa asiatiska börser såsom Hong Kong, Japan och Singapore. Därutöver hittar man även mindre marknader i Europa såsom Grekland, Portugal och Belgien. Vilka produkter du kan handla på vilka marknader varierar något vilket du kan se nedan. 

Degiro Courtage

Degiro har som målsättning att erbjuda ”Privata investerare möjligheten att handla till professionella priser” vilket i praktiken innebär upp mot 70-80% enligt deras egna mätningar. Något man bör vara medveten om är att Degiro tar ut en avgift för de olika börserna man handlar på (med undantag på ens hemmamarknad vilket innebär att det är gratis att handla på Stockholmsbörsen). Avgiften är dock väldigt låg i övrigt, max €2,5 per börs. Det innebär att om du handlar svenska, tyska och norska aktier under ett år så kommer du behöver betala €5 utöver dina andra kostnader.

Degiro Prislista - uppdaterad Juni 2020

Observera att detta inte är faktiska villkor för ditt konto, utan kontrollera med Degiro då priserna kan ändras samt att avgifter kan tillkomma. Fullständig prislista och villkor, se degiro.se

 LandMarknadAktierETF:erCourtage
🇳🇱HollandEuronext Amsterdam✅✅0.04 %
🇧🇪BelgienEuronext Brussels✅✅0.04 %
🇫🇷FrankrikeEuronext Paris✅✅0.04 %
🇩🇪TysklandXetra✅✅0.04 %
🇩🇪TysklandBörse Frankfurt✅✅€ 7.50 + 0.09%
🇬🇧StorbritannienLondon Stock Exchange✅✅0.04 %
🇦🇹ÖsterrikeVienna Stock Exchange✅✅€ 4.00 + 0.05 %
🇨🇭SchweizSIX Swiss Exchange✅✅0.04 %
🇩🇰DanmarkOMX Copenhagen✅ 0.04 %
🇪🇸SpanienBolsa de Madrid✅✅0.04 %
🇫🇮FinlandOMX Helsinki✅✅0.04 %
🇬🇷GreklandAthens Stock Exchange✅✅€ 10.00 + 0.16 %
🇭🇺UngernBudapest Stock Exchange✅ € 10.00 + 0.16 %
🇮🇪IrlandEuronext Dublin✅✅€ 4.00 + 0.05 %
🇮🇹ItalienBorsa Italiana S.p.A.✅✅€ 4.00 + 0.05 %
🇳🇴NorgeOslo Stock Exchange✅✅0.04 %
🇵🇱PolenWarsaw Stock Exchange✅✅€ 5.00 + 0.16 %
🇵🇹PortugalEuronext Lisbon✅✅0.04 %
🇸🇪SverigeOMX Stockholm (Large, Mid, Small cap)✅✅SEK 5.00 + 0,03%
🇸🇪SverigeOMX Stockholm (First North)✅✅SEK 20.00 + 0.03%
🇨🇿TjeckienPrague Stock Exchange✅ € 10.00 + 0.16 %
🇹🇷TurkietIstanbul Stock Exchange✅ € 10.00 + 0.16 %
🇺🇸USANASDAQ, NYSE, NYSE MKT (AMEX), NYSE Arca✅ € 0,50 + USD 0,004 per aktie
🇺🇸USACurrenex✅ € 0,50 + USD 0,004 per aktie
🇨🇦KanadaToronto Stock Exchange✅ € 2.00 + CAD 0.01 per aktie
🇨🇦KanadaToronto Ventures Exchange✅ € 2.00 + CAD 0.01 per aktie
🇦🇺AustralienAustralian Securities Exchange✅ € 10.00 + 0.06 %
🇭🇰Hong KongHong Kong Stock Exchange✅✅€ 10.00 + 0.06 %
🇯🇵JapanTokyo Stock Exchange✅ € 10.00 + 0.06 %
🇸🇬SingaporeSingapore Exchange✅✅€ 10.00 + 0.06 %

App och webbsida

Något som gjort många skeptiska till Degiro är deras hemsida och app som varit allt annat än perfekt. Mycket har dock hänt och gränssnittet har förbättrats avsevärt under åren sedan den första versionen. Det är fortfarande inte samma upplevelse som hos ex. Avanza, men de vanligaste funktionerna finns såsom realtidsdata, enkel orderläggning och möjlighet att få en översikt över din portföljutveckling. Efterfrågar man mer funktionalitet har de även mer professionella produkter för traders. 

Deras app ligger runt 4 av 5 i snitt i betyg i både App Store och Google Play, vilket bör ses som ett kvalitetsbetyg. Förhoppningsvis sker fortsatta uppdateringar som adderar ytterligare funktionalitet.

Degiro app och web

Degiro vs Avanza

Vilken nätmäklare är bäst och vad skiljer mellan Degiro och Avanza?

Till att börja med är som tidigare nämnt den legala skillnaden där Degiro är ett holländskt investeringsbolag medan Avanza är en traditionell bank. Det gör dels att det rent legalt skiljer sig i form av investeringsskydd, men även att det vid sidan av aktie och fondhandel även hanterar andra bankärenden. Avanza erbjuder exempelvis bolån, medan Degiro är helt fokuserad på aktierhandel.

Tittar man på utbudet är Avanza något begränsat när det kommer till CFD, Warranter, Optioner, Terminer osv. Inte för att det spelar så stor roll för en vanlig svensk småhandlare, men vill man även få tillgång till fler marknader så är Degiro klart bättre. Speciellt om man vill få bättre tillgång till börser i Asien och mindre europeiska börser utan att behöva kontakta en aktiemäklare via telefon såsom Avanza har det. Hos Degiro kan du sköta all handel själv direkt i app eller på deras hemsida.

Om man kollar på pris så är Degiro även där rätt överlägsna. Båda erbjuder gratis aktiehandel, men medan Avanza endast tillåter det för personer med under 50 000kr så är det gratis upp till EN MILJON hos Degiro. Se vår kompletta jämförelse av aktiemäklare för mer information om vad du ska tänka på.

Varför man inte ska öppna konto hos Degiro

Först är det en rädsla för det annorlunda upplägget med ett holländskt bolag, vilket gör att det kan kännas tryggare med en svensk bank. Från och med februari 2020 så har Degiro dessutom slutat kompensera för källskatten på 30%, vilket gör det till ett väldigt ofördelaktigt upplägg med både schablonskatt och 30% på utdelning.

Det andra är att Degiro har en lite krångligare upplevelse när man ska köpa och sälja aktier i sitt gränssnitt. Mycket har dock hänt, så även där kan det vara värt att testa och avgöra själv. Vi rekommenderar istället Avanza eller Nordnet, och det finns fördelar med att ha sina pengar på båda – man kan få tillgång till fler marknader, få bästa pris på varje affär och minskar risken vid oförutsedda händelser.

3/5

Bra komplement

Degiro är en ny utmanare på svenska marknaden som har väldigt låga avgifter och ett stort utbud av utländska aktier.

5/5

Vi Rekommenderar!

Avanza är en av Sveriges bästa banker med hög kundnöjdhet, låga avgifter och en väldigt bra app & hemsida.