Swedbank eller Avanza: Jämför och flytta ISK

Swedbank har länge varit en av de svenska storbankerna som de flesta av oss börjat spara i redan när vi var små. På senare år, och framförallt när det gäller aktier och fonder, har de blivit rejält utmanade och Avanza och Nordnet har gått i framkant för de svenska småspararna när det kommer till att erbjuda ett enkelt sätt att spara och investera via internet. Men hur står sig egentligen Swedbank mot Avanza? Vi går igenom och jämför de båda bankerna och se också över hur du enkelt kan byta eller flytta ditt ISK från Swedbank om du vill.

Avanza logotyp

Intresserad av att börja spara på Avanza?

Öppna ett konto idag så hjälper de dig att flytta ditt ISK eller börja spara direkt. Det tar 5 minuter att komma igång.

Gå till Avanza och öppna ett konto

Courtage och avgifter på Swedbank

Själva ISK kontot på Swedbank kostar i sig ingenting att ha. När du däremot köper eller säljer aktier eller fonder i ditt ISK så betalar du en avgift som kallas courtage. Hur mycket du betalar i courtage beror på vilken typ av värdepapper du köper, vilken marknad du köper från och hur mycket du köper för.

Swedbank har nyligen gjort en hel del uppdateringar i sina priser och erbjuder numera gratis aktiehandel för sina kunder som har under 100.000 kr. Därefter så betalar du antingen 29, 59 eller 99 kr per affär utan att du behöver välja en specifik courtage nivå. För Swedbank gäller följande courtage vid handel i app eller internetbank på den svenska marknaden:

Storlek på affärenCourtage
Under 25 000 kr29 kr (0,116% som bäst)
25 001 – 100 000 kr59 kr (0,234% till 0,06%)
Över 100 000 kr99 kr (max 0,1%)

Jämför man med Avanza är det relativt jämnt i courtage och båda bankerna erbjuder courtagefri handel. På Avanza har du mer valmöjlighet i vilken prisklass du vill ha, men det gör också att du låser dig medan Swedbank har ett mer rörligt courtage.

Utbud av aktier och fonder

Om man tittar på vilket utbud som finns så verkar Swedbank ha ungefär 300 fonder tillgängliga via sin tjänst. Flera är deras egna fonder såsom Robur, men dem hittar du även på Avanza och andra banker. Avanza har dock istället 1330 fonder som du kan handla varav några unika, avgiftsfria indexfonder som du bara kan hitta där.

När det kommer till aktier kan du på Swedbank handla aktier i Sverige, Norge, Finland, Danmark, USA och Baltikum. För de allra flesta är det fullt tillräckligt med dessa marknade och du kan även lägga en order via telefon om du vill köpa på vissa andra marknader. På Avanza har du dock direkt tillgång till exempelvis Tyskland, Frankrike och Kanada i deras tjänst samtidigt som du även där kan ringa in dina köp och säljordrar på de flesta andra marknader.

Tjänster och kundnöjdhet

Swedbank har bland bankerna i Sverige bland den lägsta kundnöjdheten från SKI (Svensk KvalitetsIndex). Avanza har åt andra sidan placerat sig som ett och blivit årets bästa bank med Sveriges nöjdaste kunder i över 10 år. Man kan alltså lätt konstatera att det antagligen är rätt stor skillnad mellan Swedbank och Avanza.

Detta återspeglar sig också i vilka tjänster du får tillgång till och hur smidiga de är att använda. Avanzas app har ett snittbetyg på 4,6 i App Store medan Swedbank har 2,9 i betyg. I Avanzas app kan du enkelt få en överblick över ditt aktie och fondsparande, sätta upp mål och läsa nyheter om aktier på ett sätt som är byggt för aktiehandel i första hand. Swedbank har ju massa andra tjänster med betalningar och bolån så det blir snabbt svårmanövrerat bland all information och funktionalitet.

Flytta ISK från Swedbank till Avanza

För att flytta ditt ISK från Swedbank så är det första du bör göra att öppna ett nytt konto hos banken du vill flytta till. Det vanligaste är att att man vill flytta till Avanza för att samla sitt sparande och få tillgång till en bätttre tjänst. Börja alltså med att öppna ett konto på Avanza (eller öppna ett konto på Nordnet om det är dit du vill flytta dina innehav).

När du öppnat ditt konto så kan du på Avanza välja att få hjälp med att flytta ditt ISK. Det är alltid lättare att flytta med hjälp av banken du ska flytta till än att Swedbank själva ska göra det. Efter att du godkänt med BankID så löser Avanza resten och flyttar över dina innehav. Det tar cirka 3-5 veckor att flytta dina fonder och aktier från Swedbank.

Det kan finnas extra komplexitet att flytta ditt ISK om du har aktier eller fonder som du har på Swedbank som inte finns på Avanza. Det kan alltså vara bra att se över dina innehav innan du genomför flytten. Du kan läsa mer allmänt hur det fungerar med att flytta ISK.

Avanza tar ingen avgift för att hjälpa dig att flytta ditt ISK från Swedbank. Swedbank tar dock ut en avgift om du har utländska innehav på ditt ISK. Det kan alltså vara värt att sälja av små utländska innehav innan du flyttar. Du betalar ingen skatt om du flyttar ditt ISK på detta sätt, vilket hade varit fallet om du sålt och tagit ut pengarna själv för att flytta från Swedbank.

Att välja mellan Avanza och Swedbank

Om du ska välja mellan Swedbank och Avanza är det enklaste valet att ta Avanza. Anledningen är att du får en likvärdig kostnad samtidigt som deras tjänst är avsevärt mycket bättre och du får tillgång till ett långt bättre utbud av aktier och fonder, såväl som fungerande kundtjänst. Deras app är också allt du vill ha när, och allt Swedbank inte är: enkel, smidig och fungerande.

Avanza logotyp

Öppna konto på Avanza nu

Öppna ett konto idag så hjälper de dig att flytta ditt ISK eller börja spara direkt. Det tar 5 minuter att komma igång.

Gå till Avanza och öppna ett konto