Handla fonder med SAVR: Recension & omdöme

SAVR är en relativt ny tjänst för att köpa fonder billigare, med mellan 30-50% rabatt mot den vanliga avgiften. I nedan recension reder vi ut en del av de vanligaste frågorna kring hur SAVR funkar, skillnaden mot Avanza och lämnar vårt omdöme.

Handla fonder med SAVR - omdöme & recension

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Sidan innehåller samarbetslänkar, men allt innehåll är skrivet utan kompensation.

4.6/5

Vi Rekommenderar!

Handlar du med fonder i ditt ISK finns det väldigt mycket att tjäna på att använda SAVR och är ett utmärkt komplement till andra banker.

Vad är SAVR

SAVR är en ny tjänst som vill göra det billigare att spara i fonder. Genom att inte ta ut någon provision när du äger en fond (vilket alla banker gör), utan istället ta en separat avgift kan du få ett billigare fondsparande som över tid kan göra stor skillnad. Man har samma breda utbud av fonder som övriga storbanker, men är enligt dem själva mellan 30-50% billigare i kostnad. Man är inte en sparrobot som exempelvis Lysa, utan du har full kontroll på vilka fonder du köper men till ett billigare pris. Nedan går vi igenom mer i detalj kring hur det fungerar och kollar på både fördelar och nackdelar med SAVR.

Hur funkar SAVR

När du köper fonder hos din bank så får de vanligtvis en provision från fondbolaget som tack för att de skaffat en kund till fonden. Hur mycket banken får kan vara olika, men det är runt 30 till 50 procent av fondavgiften. Det är det här som banken tjänar en hel del pengar på från dig som kund.

Vad SAVR gör annorlunda är att de ger sin provision till dig som köper fonden. De erbjuder alltså exakt samma fonder men du får tillbaka pengar i form av deras provision. 

För att tjäna pengar tar SAVR istället en fast avgift för att du använder deras tjänst på 0,09%. 

Så köper du en fond som har en avgift på 1% så får du tillbaka hälften av den om provisionen är 50%. Sedan betalar du 0,09% i avgift, så du har tjänat in runt 40% av kostnaden i avgiften. I slutändan betalar du alltså mindre för samma fond.

I övrigt funkar allt som vanligt som när du köper fonder och du kan välja att använda ett ISK för att hantera det. 

Se klippet nedan där SAVR själva förklarar hur det fungerar.

Varför ska man använda SAVR?

Väldigt många svenskar investerar i fonder. De flesta relativt passivt, där man månad för månad sätter in pengar för att spara för framtiden. Det man kanske inte alltid tänker på är ju hur avgiften påverkar hur mycket avkastning du får över tid. Om man investerar i fonder, framförallt svenska, och vill sänka sina kostnader för att få bättre avkastning på ett smidigt sätt så är SAVR verkligen något man bör titta på.

Lägre kostnader med 30-50%

Även om avgifterna är små i fonder så gör det som allt annat stor skillnad över tid. Ränta på ränta effekten är det som alla fokuserar på, vilket innebär att dina pengar ökar exponentiellt (mer och mer) ju längre tid det går och ju högre avkastning du får. Hos SAVR kan du själv räkna för att se vad du kan spara.

Investera i över 1400 fonder

SAVR är enbart fokuserade på fonder och du hittar mer än 1400 stycken att välja mellan på deras plattform. Det gör att du alltid mer eller mindre kan hitta det du vill ha, exempelvis Tin Ny Teknik, Spiltan eller SEB Sverigefond. 

Insättningsgaranti och investerarskydd som hos storbankerna 

Inga investeringar är fullt riskfria, det finns alltid en risk för värdeminskning. Det man i Sverige har är dock insättningsgaranti och investerarskydd som garanterar dig som småsparare att få tillbaka dina pengar om banken går i konkurs eller inte kan betala tillbaka.

Savr har flera olika fonder som du kan välja mellan
Savr har alla välkända fonder som du kan välja mellan bland deras utbud.

Avanza eller SAVR - vad är skillnaden?

Om man redan har Avanza eller Nordnet, varför ska man då skaffa SAVR? Skillnaden handlar framförallt om priset på fonder och hur du kan slippa avgifterna som du får om du har aktivt förvaltade fonder. 

SAVR är bara fonder

Avanza och SAVR skiljer sig på flera sätt eftersom Avanza är en mer heltäckande lösning med aktier, bolån och massa andra tjänster medan Savr bara är fokuserade på fonder. Du kan alltså inte göra allt på SAVR, utan snarare möjligheten att får det bästa från båda. Ett komplement till Avanza, Nordnet eller vilken bank du har i övrigt.

Utbud av fonder är snarlikt

Om man tittar på fonder specifikt och jämför så är det lättare att titta på vad som är annorlunda. Fondutbudet är relativt jämförbart, SAVR har mer än 1400 fonder och Avanza har 1300. Vilka fonder man har är också i stort sett lika, men det finns några undantag. Avanza Zero och Nordnet Indexfond Sverige exempelvis är passiva fonder som är exklusiva för respektive banks kunder. De fonderna är avgiftsfria så köper du dem kan du lika gärna använda Avanza. 

SAVR är ett billigare alternativ

Avgiftsmässigt då, är det någon skillnad i kostnad mellan avanza och SAVR? Ja, eftersom alla banker tar en fondprovision som SAVR återbetalar så kommer det vara billigare att köpa på SAVR så länge in Avanza också börjar göra samma sak. Hur billigt beror på hur stor fondprovisionen är, men SAVR säger 30-50% billigare. Du kan själv lätt gör en jämförelse av just dina fonder (utan att ingå några avtal) med hjälp av Bank-ID på SAVRs hemsida.

En sak som också skiljer sig, men till SAVRs nackdel är växlingsavgiften om du köper utländska fonder. Där ligger Avanza på 0,25% medan SAVR ligger på 0,5%. Det innebär att du får betala mer när du köper utländska fonder, även om rabatten gör att det blir samma eller mindre kostnad hos SAVR. Köper du alltså bara utländska fonder är skillnaden mindre.

Nackdelar med SAVR

Allt är såklart inte perfekt när det gäller SAVR utan det finns även ett antal nackdelar och fall när det inte passar att ha SAVR. Då är det bättre att använda en annan tjänst eller bank, eller dela upp ditt sparande så du får det bästa av varje. Här är ett antal negativa punkter att fundera över innan du öppnar ett konto:

Högre växlingsavgift när du köper utländska fonder

När du köper eller säljer utländska fonder tar SAVR ut en växlingsavgift på 0,5%. Det är aningen högre än exempelvis Avanza och Nordnet som ligger på 0,25%. Du behöver alltså betala 5 kr för varje 1000 kr du köper för, och detsamma när du säljer. Med andra ord kommer 1% gå till växlingsavgifter om du köper utländska fonder. Så SAVR passar antagligen bäst för dig som framförallt köper svenska fonder eller sparar mer långsiktigt och inte köper/säljer dina fonder ofta.

Få passiva indexfonder med låg avgift

SAVR har ett brett fondutbud med mer än 1400 fonder att köpa. Men letar du efter passiva indexfonder utan avgifter så är det lika bra med Avanza eller Nordnet. För själva grunden i tjänsten är ju att du ska få rabatt på fonder och då måste det ju finnas en avgift. Så SAVR passar antagligen bäst om du redan har aktivt förvaltade fonder eller vill ha det. 

Inga aktier eller ytterligare tjänster

SAVR är i dagsläget en renodlad fondtjänst. Man erbjuder varken aktiehandel eller andra banktjänster. Om man är en långsiktig investerare vet man också hur viktigt det är att undvika onödiga utgifter som hämmar ränta-på-ränta effekten och får dina pengar att växa långsammare. Nästintill alla fonder har någon typ av fondavgift som är en procentsats av ditt kapital för att täcka kostnaderna för förvaltningen av fonden. Det kan förutom den årliga avgiften också finnas köp och säljavgifter för vissa fonder, som tas ut när du gör ett köp eller sälj.

4.6/5

Vi Rekommenderar!

Handlar du med fonder i ditt ISK finns det väldigt mycket att tjäna på att använda SAVR och är ett utmärkt komplement till andra banker.