Flytta ISK konto – regler och kostnader

Om man redan sparar i aktier eller fonder vill man såklart maximera sin avkastning och få det bästa möjliga erbjudandet man kan hitta. Det kan innebära att man behöver flytta sitt ISK konto från en bank till en annan, eller att flytta sina fonder och aktier mellan ISK. Du kan såklart alltid sälja av dina innehav och manuellt flytta, men vill du undvika skatt och avgifter bör du hålla koll på hur reglerna fungerar just för dig och din bank. Nedan går vi igenom olika scenarion och hur du bör göra när du vill flytta ditt ISK.

Kan man flytta sitt ISK konto

Om du kan flytta ditt ISK konto beror på din bank och vilka regler de har. De är nämligen upp till varje bank att själva bestämma vad som gäller om du vill flytta ditt ISK. Såklart är det lätt att vara efterklok och säga att det är bra att kolla upp innan man öppnar ett ISK konto, men generellt så är det kostnadsfritt och enkelt att flytta. Din nya bank kan också många gånger hjälpa till med processen, se exempelvis hur Avanza kan hjälpa dig att flytta ditt ISK till dem eller hur Nordnet gör detsamma. 

En komplett genomgång kan du se längre ned på sidan för vad som gäller för just din bank.

Hur man flyttar sitt ISK konto

Det enklaste sättet att påbörja en flytt är att öppna ett konto hos den bank du vill flytta till. Sedan kan du be din nya bank att hjälpa dig genomföra själva flytten. Antingen sker det helt digitalt där du behöver bekräfta flytten och fylla i ytterligare uppgifter om dig och dina innehav. Därefter tar banken över och sköter själva flytten och meddelar dig när allt är klart. 

Flytta aktier till ISK

Aktier är kanske det vanligaste värdepapper hos många med ett ISK konto. Om man vill flytta aktier mellan två ISK är det med andra ord vanligtvis inga problem. 

Det som kan vara skillnad om man ska flytta mellan två banker är att utbudet kan vara något olika och just dina aktier inte finns i deras utbud. För det vanligaste marknaderna och aktierna är det såklart inget problem.

Vill du flytta enskilda aktier så går det också, men det kan ha vissa extra kostnader beroende på vilken bank du har.

Flytta fonder till ISK

Fonder är också ett vanligt värdepapper och går precis som aktier vanligtvis att flytta mellan ISK hos olika banker. Det kan finnas fonder som du har i ditt nuvarande ISK som din nya bank inte accepterar eller är exklusiva för just din bank, men annars ska det inte vara några problem. 

Flytta pengar mellan ISK konton

Om du har flera ISK konton på samma bank kan du också flytta pengarna internt på banken. Det är oftast något du kan göra själv online, men annars kan bankens kundservice hjälpa till. Om det handlar om att flytta värdepapper så är det antagligen smidigast att be kundservice hjälpa till så att du slipper courtage för både köp och sälj.

Kan man flytta vissa delar av sitt ISK

Ja, att flytta enskilda aktier eller fonder går vanligtvis bra men reglerna beror på vilken bank du har. Det kan exempelvis vara att du betalar en avgift per värdepapper du vill flytta. Internt brukar det inte var något problem, utan kontakta just din bank för att se va dom gäller.

Vad kostar det att flytta sitt ISK

Eftersom det är upp till varje bank att bestämma vilka avgifter som gäller för just dem beror kostnaden på vilken bank du har i dagsläget. Oftast är det gratis att flytta hela innehavet, men sedan är det lite specialregler för utländska värdepapper eller om du bara vill flytta delar av ditt ISK konto. 

BankPris för flytt
AvanzaGratis
NordnetMinst 49 kr och max 490 kr
SwedbankGratis för svenska värdepapper, utländska behöver man kontakta banken för prisuppgift
NordeaGratis
SEBIngen info
HandelsbankenGratis
Danske bankGratis
LänsförsäkringarGratis

Byta bank och flytta från Swedbank

Att byta bank från Swedbank är relativt lätt. Har du ett ISK så kostar det inget att flytta från Swedbank så länge du endast har svenska aktier. Har du utländska aktier i ditt ISK så kan det dock kosta beroende på vilka aktier det. Enklast är att kontakta banken du ska byta till så hjälper dem dig samt att kontakta Swedbanks kundtjänst. Avanza har en guide här hur du går tillväga.

Hur påverkas skatten?

Så länge det handlar om en överföring mellan dina egna ISK (inom en bank eller mellan två banker) så bli det ingen skatt på ISK. Om du däremot säljer och tar ut pengarna för att manuellt flytta dina besparingar så kommer det ses som ett uttag och insättning, och också beskattas som vanligt. Se därför till att din bank sköter det om det är möjligt och se till att det blir rätt.

Hur lång tid tar det att flytta sitt ISK

Själva flytten av dina värdepapper tar högst ett par arbetsdagar. Om det kräver fysiska papper och underskrifter så kan det såklart ta några dagar från att du börjar processen till att aktierna och fonderna finns på ditt nya ISK. 

Kan jag flytta min aktiedepå till ett ISK?

Om du i dagsläget har en vanlig aktie och fonddepå som du vill flytta till ett ISK så kan du såklart göra det. Även här kan din bank hjälpa till, antingen om du vill byta till en ny bank eller om du bara vill flytta pengarna internt. Skattemässigt så kommer dock det ske som en insättning och försäljning i din nuvarande depå. Du kommer alltså både ha ev. Vinstskatt på försäljningen och insättningen kommer bli en del av skatteberäkningen. 

Funderar du på att flytta ditt ISK? Jämför banker och hitta den bästa för dig här.