Sigmastocks sparrobot:
Recension & omdöme 2023

Ett enkelt sätt att automatiskt spara i aktier.

Sigmastocks grundades redan 2014 på Chalmers Universitet och bygger på finansiell forskning kring aktier och riskhantering. Tjänsten har sedan dess utvecklats för att idag vara ett fullfjädrat verktyg för att skapa individuella aktieportföljer för sina kunder och automatisera sparandet. Utifrån dina önskemål sätter tjänsten ihop en portfölj med olika aktier från Sverige, USA och Europa för att skapa ett bra riskspridande och avkastning.

Pris
Bland de billigaste sparrobotarna 90%
Tjänst
Enkel webbsida där man själv kan välja mycket 70%
Övrigt
Fokus framförallt på aktier 80%
4.9/5

Sigmastocks har vuxit fram som ett av de bästa alternativen bland sparrobotar med en låg avgift och en bra tjänst som har fokus på automatiskt sparande i aktier.

Disclaimer

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Ingen information på sidan är en rekommendation. Sidan innehåller annonslänkar till samarbetspartners.

Om Sigmastocks

Sigmastocks är en tjänst för dig som vill spara i aktier men inte vill göra massa eget jobb med att förstå aktiemarknaden och vad du ska köpa. Det är som andra aktierobotar ett automatiserat sparande som utifrån dina önskemål sätter ihop en portfölj med olika aktier och värdepapper för att skapa ett bra riskspridande och avkastning.

Hur Sigmastocks funkar

Sigmastocks fungerar som så att när du startar ett konto går du igenom ett antal steg där du fyller i ett olika frågor om din ekonomi och sparande. Det är bland annat hur mycket du vill spara, din tidshorisont, vad du vill investera i osv. Det finns inga rätt eller fel, utan allt handlar om hur du vill investera och du kan även ändra dig senare.

Baserat på dina val sätter Sigmastocks ihop en portfölj med aktier. Allt sker automatisk och du behöver inte själv göra några köp eller sälj själv.

sigmastocks steg 1
sigmastocks steg 2
sigmastocks steg 3

När du skapar ett konto så väljer du bland annat vilken typ av investering du vill göra, vilka branscher du inte vill investera i och vilken risk du vill ta.

Efter att din portfölj är uppsatt kan du själv gå in och se i detalj vilka innehav du har och följa utvecklingen. Om du månadssparar kommer pengarna du sätter in skjutas in veckovis i dina innehav. Två gånger per år så justeras också dina innehav så att de bättre återspeglar dina val och fördelar om så att portföljen balanseras rätt.

Sigmastocks är endast webb, ej app

Sigmastocks har i dagsläget ingen app utan du sköter dina investeringar via deras hemsida. Det fungerar smidigt genom att logga in med Bank-ID och du kan spara ned webbsidan till din hemskärm för enkel åtkomst.

Avgifter för att använda Sigmastocks

Den totala avgiften för att använda Sigmastocks är mellan 0,35 och 0,39% av värdet på din portfölj per år. Den avgiften innefattar alla kostnader i form av förvaltningsavgift, courtage, valutaväxling osv. I jämförelse med andra fondrobotar är det bland de lägsta avgiften.

Exakt hur stor avgiften blir beror på vilka val man gör när man sätter upp sin portfölj. Väljer man en lägre risknivå så placeras mer i räntefonder vilket gör att fondavgiften ökar. Oavsett vad så betalar man max 0,39%.

Avgiften beräknas per dag för att bli ett rättvist snitt av din avkastning. Avgiften dras sedan en gång i månaden automatiskt från ditt ISK, men det är fortfarande max 0,39% per år. Det innebär att om ditt genomsnittliga snittvärde är 50 000 kr under året så kommer du betala max 195 kr i avgift.

Portfölj: Vilka aktier som sigmastocks köper

Många sparrobotar använder en kombination av aktier, fonder och räntor såväl som andra instrument för att skapa en bred portfölj från hela världen. Sigmastocks skiljer sig här genom att de bara utgår från aktier och bara tittar på Europa och USA. Det ger ett urval på ungefär 900 aktier som urvalet till din portfölj sedan sker från. I en standardportfölj fördelas sedan aktierna i 50% Sverige, 30% USA och 20% Europa men du kan själv påverka hur du vill att fördelningen ska se ut. Det är framförallt på grund av valutarisken som påverkar din avkastning.

Sigmastocks investerar inte heller i investmentbolag eftersom det försvårar deras arbete med att utvärdera de underliggande branscherna och säkerställa att om du vill spara etiskt. I din portföljsammansättning kan du nämligen välja vilka branscher du inte vill investera i för att du ska kunna investera etiskt.

Sigmastocks använder ISK

När du investerar via Sigmastocks så sker det i ett ISK. Precis som vanligt är det du som äger kontot och skatten hanteras på samma sätt som om du hade haft kontot i ditt egna konto. Eftersom det i dagsläget endast finns möjlighet att spara via ISK så kan du som företagare inte investera via Sigmastocks. För företagare är Lysa ett bättre alternativ.

Resultat och avkastning

När man tittar på vilket resultat en fond eller sparrobot uppnår så är det inte helt lätt att jämföra. Eftersom fenomenet med sparrobotar är relativt nytt så gör man antingen en simulering utifrån de senaste åren eller tittar på vilket resultat den uppnått under de år som den varit aktiv. Eftersom vi har haft väldigt gynnsam börs de senaste 5-10 åren så är det svårt att visa negativt resultat. Det blir också stor skillnad exakt när man börjar titta eftersom tidsperioden är så begränsad.

I Sigmastocks egna simuleringar över 10 år (från 2011 till 2021) så räknar man med att man hade slagit ett sammansatt index med runt 30%. Ett investerat belopp på 25.000 kr med ett månadssparande på 2000 kr hade på de 10 åren gett ca. 600 000 kr att jämföra med ett index som hade gett 450 000 kr. Störst skillnad hade det såklart varit mot ett räntesparande som bara hade gett 275 000 kr, dvs. hälften så mycket.

Framtida avkastning

Det som är viktigt är istället att titta framåt. Vad tror man att Sigmastocks kommer kunna prestera de närmsta 5, 10, 20 åren? Det finns aldrig garantier på investeringar, utan ett enklare sätt att tänka är att jämföra vad alternativet skulle vara. Hade du på egen hand kunnat ge bättre avkastning till samma risk? 

Du får då också tänka in den tid det hade tagit att hålla dig uppdaterad. Du kan också jämföra med att äga en fond. Hade en fond fungerat lika bra till samma avgift? Allt detta blir aningen filosofisk och beror väldigt mycket på person, men det bästa för de flesta är att börja ett sparande på något sätt och sedan utvärdera hur det kan förbättras.

Vårt omdöme av Sigmastocks

Efter att ha jämfört Sigmastocks med flertalet andra sparalternativ så är vi framförallt positiva till deras fokus på aktier och inte bara fonder samt de låga avgifterna. Tjänsten är kanske inte riktigt välutvecklad som exempelvis Lysa, men allt man behöver finns på plats och fungerar som man förväntar sig. Allt sker automatisk och smidigt och man kan samtidigt göra flera enkla val för att anpassa sitt sparande efter ens eget tycke och smak.

Kritiken som många gånger finns mot spar och fondrobotar är att de inte tillför så mycket nytta eftersom de i mångt och mycket köper en massa olika fonder som du lika gärna skulle kunna göra själv. Här är Sigmastocks dock lite annorlunda eftersom de fokuserar på aktier vilket i vår bedömning är en positiv aspekt. 

Allt som allt så är Sigmastocks ett av de bättre alternativen bland sparrobotarna som finns tillgängliga. Tyvärr finns det bara för privatpersoner eftersom de i dagsläget inte har några andra alternativ än ISK som sparform. 

sigmastock logo

Börja spara med Sigmastocks nu